В тренда на 80-те години: Мемфис стил

Известен с използването на ярки неонови, цветове, геометрични фигури и смели, повтарящи се мотиви. Стилът преживява възраждане, тъй като тенденцията за съживяване на всички неща от 80-те  и максимализма продължава да се усеща като свежа и актуална.

Ако обичате ярки и смели цветове и шарки, ще се радвате да научите, че дизайнерският стил Memphis, който дизайнери на италианската компания „Мемфис Груп“ създават през 80-те години, отново е на мода.

 

Memphis стая

През 1981 г. италианският дизайнер Ettore Sottsass основава компания, обединяваща дизайнери и художници, наречена Мемфис. Песента на Боб Дилън „Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again“ се възпроизвежда многократно по време на първата среща на компанията, което води до името й „Memphis“.

След първоначалната среща компанията решава да се срещне отново през февруари 1981 г. Тогава членовете й занасят над 100 рисунки, изобразяващи разнообразни смели, цветни дизайни с множество стилистични влияния. Така Memphis Group започва да създава мебели, тъкани, модели, керамика и други продукти в подчертано постмодернистичен стил, който съчетава стилистичните черти на кича от 1950-те, арт деко и поп арт.

 

Memphis десен

Първоначално реакцията към дизайните, произведени от Memphis Group, не е никак положителна. Използването на конвенционалното с противоречиви цветове не резонира с приетите дизайнерски стандарти от онова време и противоречиви на „добрия вкус“.

Сега обаче можем да разсъждаваме върху дизайните, създадени от Мемфис Груп, и да признаем, че са напълно новаторски. Те отбелязват пълно отделяне от прекалено сериозните стилове от 70-те години. Свежият подход на Мемфис към дизайна, характеризиращ се с креативност и хумор, се превръща в траен стилистичен белег за 80-те години.