Съобразете интериора с изложението на жилището

 

 

Естествената светлина има специфичен ефект върху различните помещения в зависимост от тяхната ориентация изток-запад-север-юг. Тази статъия ще Ви е от полза да си съставите правилна стратегия за най-доброто използване на наличната естествена светлина във Вашия дом.

 

 

Южно изложение

Стаите с южно изложение улавят най-много естествената светлина и са чудесно място за разполагане на вашия хол или зони, използвани през целия ден. Тук, от южната страна, не декорирайте с твърде много активни цветове. Това може да изглежда интензивно и пренаситено. Ако вашият хол е от тази страна на жилището, може да се наложи стратегия за поддържане на по-хладни градуси през горещите летни месеци. Помислете за материали, които могат да блокират отблясъците – напр. ролетни щори, фрост-фолио и др.

 

Северно изложение

Стаите със северно изложение получават най-малко светлина. Тук често се поставят бани и комунални входове. И тъй като в условията на изкуствено осветление, изискванията са специфични, те са предпочитани за работилници, арт ателиета, кабинети и т.н. Ако сте любители на „живите“ цветове, това е чудесно място да ги използвате. Помислете за използването на някои ефективни и екологични LED технологии, за да внесете подходящата изкуствена светлина, която ще обогати тези зони.

 

Източно изложение

Стаите с източно изложение получават светлината на изгрева в целия й блясък – в най-широк диапазон. Ако обичате да спите, избягвайте монтажа на скъпа дограма в спалните с източно изложение. Вместо това инвестирайте в качествени щори и завеси. Ако искате да имате приятна следобедна и вечерна светлина, помислете дали да не използвате осветителни тела с класическата нажежаема жичка. Всичко ще изглежда много по-уютно, ако заложете на по-топлите цветове (осветление, декорация, интериор).

 

Западно изложение

Стаите със западно изложение получават слънчева светлина в късния следобед и рано вечерта и ако холът Ви е от тази страна, вашият плосък екран ще се конкурира с естествената светлина на залеза. Следобедната светлина обикновено е по-топла от сутрешната: с нюансите на злато, портокали и дори червени отблясъци. Можете да балансирате това с някои изтънчени сиви и приглушени тонове.

 

***

 

Какъвто и да е Вашият избор, полезно е да знаете ефекта от изложението на Вашата стая спрямо притока на естествената светлина. Това ще Ви помогне да създавате пространства, в които да се наслаждавате и да прекарвате времето си по всяко време на деня!