Осветление: Ярки идеи за актуален хол

Дневната или холът обикновено е най-голямата стая в дома,  където се извършват разнообразни дейности както през деня, така и нощем. А дали Вашата всекидневна е правилно и красиво осветена за събиране със семейството, забавление, отпускане, четене, гледане на телевизия или филми и всички други дейности… Оказва се, че не е достатъчно поставянето отгоре (на тавана) просто на един мулти димер, по който да се ориентираме дали навън все още е нощ или ден.

Добре осветената всекидневна в идеалния случай има многопластово осветление, което осветява и 4-те ъгъла, за да създаде баланс и приятна атмосфера. Това би могло да включва комбинация от общо осветление, акценти и работни лампи – полилеи, стенни, настолни лампи, подови лампи, вградено осветление и дори светлина на свещи – за осветяване на стаята в определена епоха, практични или естетични цели. Представяме Ви кратък преглед само на няколко, но наистина ярки, съвременни идеи за бързо вдъхновение по пътя и към Вашия, още по-прекрасен хол!

 

Светлина с големи размери

За тази топла, модерна всекидневна, базираната в Хюстън Лора Умански от Laura U Interior Design избира огромна дъговидна подова лампа с поразителен, тънък силует, който осигурява достатъчно, разсеяно общо осветление. И тя изглежда също толкова добре, когато не свети. Независимо дали сте избрали дизайнерска класика като подова лампа от средата на века или подовата лампа със статив в стил Scandi, използвайте съществуващите предмети, които вероятно имате в хола, за да подсилите ефекта от осветлението – поставено като екстра мебел, и неотменен източник на приятни за окото лумени.

 

Осветена стенна декорация

Ако използвате хола си предимно за гледане на филми и телевизия, защо не използвате пространството над дивана, за да инсталирате декоративна стенна светлина по пример на Eclipse Wall Light от Tilen Sepič за Bazar Noir, както се вижда в този хол. Това е вид функционално изкуство и декор за стена, което работи отлично за  настройка на настроението и стои страхотно в минималистично пространство.

 

Миксиране на старо и ново

Античен полилей или винтидж аплици могат да затоплят всеки модерен хол, а съвременният дизайн на осветлението може да внесе актуално звучене на по-стария дом. В този прекрасен дом от лондонския период, интериорният дизайнер Чарлз Мелерш избира топло съвременно осветление – стенни скоби за топка в полиран месинг от Майкъл Анастасиадс, които са окачени от двете страни на камината. Допълнителното осветление под формата горно тяло и стояща лампа от месинг добавят форма, като същевременно поддържат хармонично усещане.

 

Камината като фокусна точка

Нищо не въздейства по-приветливо от топлия блясък на огъня. Но ако сте от щастливците с камини, трябва да имате резервен план и за топлия сезон, тъй като празната камина тогава може да превърне стаята да изглежда като пуста и студена. В тази всекидневна, горно тяло с топли цветни крушки е допълнено с допълнителни аплици, комбинирани в цялата стая, за да добавят равномерен блясък и да подчертаят топлите дървени материали. Разбира се, винаги можете да напълните камината си с еко свещи от светодиодни колони за убедителен пламък.

 

Перфектното стилно несъответствие

Когато избирате осветление за двете страни на дивана, не е задължително да се ограничавате до препоръчителните лампи за маса. В тази всекидневна настолната лампа от едната страна и ниският полилей от другата създават интериорен баланс, без да са абсолютно еднакви. Месинговите покрития на двете тела, както и масичката за кафе, успешно поддържат хармонично сродство!