Основни тенденции в кухнята през 2021 г.

 

Кухните са сред най-скъпите проекти за ремонт в дома и е от съществено значение да се уверите, че ще инвестирате парите си в добри естетични и дългосрочни, практични решения. Така например, изцяло бялата кухня е отличен избор (илюстриран ефектно на тази страница), като през следващите години може би ще се наложи да добавите само малко ярки цветове, за да изглежда актуална и съвременна.

Преглед на 3 основни, характерни черти за кухните през тази година, които разглеждаме накратко както относно плюсовете, така и във връзка с минусите им.

1. Месингови елементи

Относно плюсовете: Месингът може да се използва за посуда, мивки, дръжки, копчета, което го прави универсален материал, подходящ за различни приложения. Той създава красива фокусна точка във всяка стая. Месингът внася топъл блясък в пространството и създава поразителен завършек към интериорния дизайн. Също така, той е гъвкав и здрав и тъй като е топъл метал, е много лесен за почистване със сапун и вода, а отпечатъци от пръсти и водни следи не личат.

Във връзка с минусите: Месингът обаче е доста по-скъп материал, в сравнение с хромираните покрития. Като цяло, месингът често се избира заради естетическата си привлекателност, тъй като добавя топлота, изглежда „луксозно“ и е универсален избор, но той потъмнява и променя цвета си с времето, което може да се разглежда като недостатък.

 

2. Тъмна дървесина

Относно плюсовете: Тъмните дървета са подходящи за всякакви интериорни стилове – от индустриални и градски до шикозни и изискани. Те предлагат невероятна гъвкавост, която се търси от интериорните дизайнери за внасяне на топлина и характер в пространствата. Освен това, един тъмен шкаф може да направи чудеса като акцент, издигайки всеки проект на висота.

Във връзка с минусите: Порестите и попиващи естествени дървени материали не винаги са подходящи за експлоатационния характер дори и на съвременната кухненска среда. И още нещо като недостатък – точният баланс се постига трудно, тъй като шкафовете от тъмен дървен материал или фурнир могат да бъдат доста тежък дизайнерски елемент.

 

3. Мраморни повърхности

Относно плюсовете: Мраморът е водещият камък, използван в кухните от стотици години, защото предлага перфектния баланс между издръжливост, чистота и красота. Той има разнообразни ивици и жилки, които са уникални за всяка плоча – и това е част от красотата на този материал

Във връзка с минусите: Поради порестата си природа, той е податлив на надраскване, следи от употреба и натрошаване. И докато мраморът, илюстриран красиво на този невероятен остров (Вж. по-горе) има пленителен ефект, за него са вложени допълнителни разходи за правилното му запечатване от строителя след монтажа, за да се предотврати попиването и поглъщането на течности и други случайни разливи, причиняващи петна и замърсявания.

 

В заключение: Изцяло бялата кухня може да изглежда прекалено стерилна, пуста и скучна. И ако актуалните трендове Ви разколебават, помислете за други подходи към намирането на атрактивни цветове, контрасти и  текстури, които да добавят визуален интерес към пространството й.