Обобщение на тенденциите в интериора през 2020

Същинската красотата на интериорния дизайн е в свойствата му да трансформира, адаптира и включва влияния, които подобряват стила и функциите. Тенденциите в интериорния дизайн през настоящата 2020 г. илюстрират това по начин, който разказва една нова, вълнуваща история.

 

  1. Земни тонове

Цветът на Pantone за 2020 година е класическото синьо, който обхваща студените тонове, но заедно с това през текущата година се затвърди паралелен тренд – земните тонове. Маслинено зелено, жълта охра и „изгорено“ оранжево – все нюанси, които носят не само топлина, но и връзка с великолепието на Земята.

Мебелите, аксесоарите и текстурите, имитиращи естествените елементи на дървото, растенията и металите, предлагат възможност за създаване на успокояваща среда, подобна на това да сте навън. За много от нас, прекарващи доста време на закрито, това е добре дошло чувство. Но това не означава, че интериорът ще бъде плосък и скучен! Смело може да се случи под формата на черни врати или диван от кадифе в шоколадово кафяво. Включването на тези тонове би могло да бъде креативно и да предложи уникален изглед.

 

2. Криволичещи форми

Тази тенденция в интериорния дизайн през 2020 г. е отчетливо връщане назад. Това е повторното появяване на криволичещи форми, вдъхновени от 60-те и 70-те години.

Днес мебели с красиви заоблени форми ни връщат отново в тази епоха, но по нов начин – с линии в криви и мрежи, които подчертават конкретната абстрактна форма. Така например, в обзавеждането се предлагат меки мебели като дивани, шезлонги и пейки, проектирани с вълнообразно и асиметрично ориентиране. Търсени и популярни са извитите дивани, когато се търсят идеи за дизайн на дневна, защото те са удобни за срещите и общуването в хола.

 

3. Многофункционалност

С домакинствата, които упражняват дистанционна работа и учене от вкъщи, многофункционалните пространства се превърнаха в една от най-подходящите тенденции в интериорния дизайн, която се наблюдава през 2020 г. Проектите на домовете от известно време се отварят, което прави съществуването на многофункционални стаи възможно.

Окрупняването на пространствата и функционалността най-често се наблюдава в зоните на кухнята и трапезарията. Кухните с острови могат лесно да станат едновременно маса за хранене и работно място. По този начин хората могат да готвят, да ядат, да общуват и да работят едновременно. Холните масички и кухненските плотове са особено полезни в това отношение при планирането на по-малките жилища, защото тези зони елиминират нуждата от цяла отделна стая.

 

За тези, които се нуждаят от тренировка и не могат да стигнат до фитнес залата, неизползваната площ в гаража или мазето е идеална. Нямате това пространство? Не се тревожете. Богатият избор от опции за съхранение на вещите в дома позволяват да разположите тренировъчната екипировка практически във всяко пространство у дома.

 

4. Флорални мотиви

Добавете индивидуалност към вашата модерна трапезария от средата на века с модерните мрачни божури на тъмен фон или озарете Вашата спалня в стил бохо с пъстра градина от диви цветя като акцент.

Флоралните тапети са една от онези идеи за декорация на дома, които са издържали теста на времето. Не говорим за старите хартиени тапети на баба, а за дизайни, които извличат традиционното в нов, осъвременен стил и предлагат уау-фактор във всяка стая. С призив за живи и контрастни цветове, актуалните модели тапети могат да бъдат намерени в различни размери и дизайни, за да отговарят на много стилове декор.

 

Флоралните тапети през тази година са предпочитан избор и за бани и входни зони – антрета, фоайета, коридори. Само като частична (върху част от едната стена), тази опция за покриване на стени добавя интерес и причудливост – не забравяйте, че има много различни опции за поставяне, с които да играете.

 

5. Биофилен дизайн

Биофилният дизайн е тенденция за интериорен дизайн през 2020 г., която включва естествени елементи (материали, светлина, растителност) в среда, изградена от съвременния интериор, която влияе положително върху общото ни здраве. Изследванията показват, че включването на преки или косвени природни елементи в застроена среда имало значителна роля за намаляване на стреса и балансиране на нивата на кръвното налягане и сърдечната честота.

 

Освен това този тип дизайн увеличава производителността, креативността и нивото на благополучие, отчетено от самите себе си. Невероятен резултат, наистина! И така, ето така изглежда това в новия контекст на дизайна.

***

 

Важно е да се знае, че най-добрите тенденции в интериорния дизайн могат да бъдат инкорпорирани и в личния стил. Прегледът на информацията за различните течения и снимковият материал за вдъхновение могат да помогнат на дизайнерите наистина да определят естетиката на клиента и да ги обединят с по-новите тенденции в интериорния дизайн.