Галерия: Как да окачваме рамки у дома

Окачването на картини, подобно на рисуването им, е акт на баланс между разстояние, цвят и пропорция. Както всеки галерист, куратор или интериорен дизайнер знае, начинът, по който изкуството се излага на показ, е от решаващо значение. Самата презентация е трансформираща не само за пространството, в което се намират произведенията, но и за усещането, което се излъчва от самите творби.

 

Помислете за особеностите на стаята

Малка картина може да се загуби на голяма стена, докато по-съществено произведение на изкуството може да доминира в една стая. Въздействието на произведение на изкуството, колкото и велико, може да бъде значително намалено, ако е неподходящо за пространството.

Тясната стена между две врати може да бъде идеалното място за окачване на картини в рамка. Тази конфигурация на богато украсени позлатени рамки с градуиран размер е точен пример за елегантна и непреходна формация.

 

Помислете какво ще има наоколо

Помислете какво ще заобикаля произведенията на изкуството и как светлината ще пада в стаята през деня. Искате ли обектите да бъдат фокусна точка или бихте предпочели да бъдат поставени по-фино? Имайте предвид линиите на зрението и това, което искате да видите първо, когато влезете в стаята. 

Смесвайте и съчетавайте снимки с други елементи – като тези стени, които са пълни с наследени съкровища и собствена колекция от любопитни артефакти – приятна смесица от стари рамки с черупки на костенурки.

 

Не се страхувайте да окачвате изненадващо

Връзката, която имате с даден предмет, трябва да бъде централна. Декорацията около него е вторична. Съвременните творби могат да изглеждат блестящо в традиционно декорирани стаи и обратно.

Дизайнерът на това окачване до тавана, наподобаващ цяла библиотека, е изложил репродукции на образци от XVIII век – някои от тях са придобити на разточителна цена, а други са на стойност  от 3 британски лири.