Casa Picasso

Casa Picasso е проект, който превръща всеки квадратен сантиметър от наличните пространства в прелестен марш на функционалността.

 

 

 

 

Разположена в историческия квартал на центъра на Мерида (Испания), тази 145 кв.м къща е прелестен оазис в града.

Тази ваканционна къща има две спални, предлагайки на своите собственици спокойно убежище от студените нюйоркски зими. В целия дом светлите цветове са използвани, за да трансформират малкото пространство в просторно и привлекателно място за отдих.

 

 

 

 

 

Богатата растителност и акцентите от естествено дърво добавят и свежест към усещането за релакс и комфорт.

 

След входа на Casa Picasso е холът и двойно стълбище, което води до първата от двете спални. С килер, баня и малка тераса към басейна, това помещение дава името на къщата, тъй като вътре е поставен оригинален образец на Пикасо.

 

 

 

 

 

Връщайки се надолу по същото стълбище, може да се забележи двойната функция на помещението след входа, тъй като то се използва и като малка библиотека.

Вътрешно-външните взаимодействия служат като основа на дизайна на проекта, а използването на материали и текстури от региона, които се срещат традиционно на полуостров Юкатан, създават уникалното усещане за идентичност.

 

Поставената на стената картина е на мексиканския художник Дейвид Серано. Кухненският гръб е от облицован с местните“pasta tiles“ – традиционните, ръчно-изработени плочки. Кухненският плот е от бял кварц.

 

Преди да се влезе в кухнята, може да се намери сервизно помещение за склад и мокро обслужване, а след него – ниша с хладилник. Срещу плота е малката дървена маса с два стола, разположени за седящите с лице към терасата и басейна навън.

 

Основният вътрешен двор на къщата е заобиколен от каменни стени, богата растителност и е покрит с положен чукум (естествена дървесна смола).

 

Тази отлично оформена външна площ служи едновременно за две цели – да създаде релаксираща атмосфера през горещите дни на Юкатан, както и комбинира хармонично вътрешните с външно-изложените обитания на имота, които са от основно значение за дизайна на Casa Picasso.

 

 

 

 

 

Вървейки към задната част на имота, над водата на басейна се вижда дървена палуба по посока на основната спалня, пред която сякаш за поздрав се люлее грациозен хамак.

 

Основната спалня, с високите си тавани, е изпълнена с естествена светлина и е отлично вентилирана. В резултат, съществуващото пространство се усеща като по-просторно, отколкото е в действителност.

 

 

 

 

 

 

 

Банята е облицована със същите макаронени плочки от кухнята. Техният ярък дизайн е застъпен в цялата къща – включително и там, където банята зад спалнята накрая се допълва като преход с малка градина между умивалника и душа.

 

 

Заобиколен от растителност и природни елементи, Casa Picasso обединява хармонично градина, двор и интериор, а крайният резултат е наличието на едно спокойно и изискано пространство.