Многопластова еклектика в стила на бохемите

Красотата на минималистичния интериорен дизайн иизчистените скандинавски стаи, затрупани с ярки бели цветове и високи контрасти е безспорна, но пространствата, вдъхновени от т.нар. бохо-стил привличат с несравнимо уютната си атмосфера, богатата си многопластовата еклектика и с комфорта от усещането за непринудено обитаване. Ето няколко отличителни характеристики на този очарователен интериорен стил.

 

Разнообразие от текстури

Едно от нещата, което никога не липсва във бохо интериора, е богатството от текстури. Добавянето на текстура може да се постигне по толкова много начини: кошници, изработени от различни видове материали, макрамета, завеси, пердета, килими от естествени влакна и цветни персийски или турски килими, мебели от дърво, тапицериите и дори чрез произведенията на изкуството, както и чрез книгите по лавиците и рафтовете… Закачете гоблен, съберете шури възглавници и ги натрупайте на дивана си!

 

Местата за сядане са на по-ниско ниво

Философията на бохо е свързана с релакс, комфорт и разпускане. Подови възглавници, кожени пуфове и меки тахти са страхотни възможности за сядане на ниско ниво, защото те приканват хората да седнат и да останат за повече време.

 

Не използвайте (твърде много) черно

Ако търсите шикозен бохемски декор, опитайте се да стоите по-далеч от големи, тъмни или масивни мебели. Придържайте се към светлите и ярки дървесни материали, които придават ефирност и изчистен фон за цветовете, шарките и текстурите, които ще добавите към стаята си. Ако възприемете този подход, все пак трябва да добавите един или два по-тъмни елемента, за да поставите и необходимия контраст.

 

Растения, растения и още растения

Кактусите са особено популярни в тенденцията за декор в стил бохо, така че ако имате достъп до такива бодливи „приятели“, определено си вземете няколко! Колкото повече, толкова по-добре! В провъзгласената за „бохо“ стая, има поне 3 растения! Зеленината придава това безпроблемно естество на „джунгла“ и в контекста на тази бохемска стилистика, присъствието на богата растителност е просто невероятно!

Също така, не забравяйте за висящите и увивни растения – те могат да помогнат за добавяне на визуален интерес към зоните от стаята, които изглеждат скучаещи и празни.