Идеи: За споделена детска стая между момче и момиче

За родителите, които живеят в малък дом и няма как всяко дете да има отделна спалня, сдвояването им заедно в обща стая се превръща в единствена възможност. С малко творчество и упорита работа обаче, мисията „обща спалня за момче и момиче“ е напълно възможна! Предлагаме Ви няколко насърчтелни идеи как да превърнете общата спалня в красива реалност.

 

Основи на оформлението

В зависимост от възрастта на децата, споделянето на стаи може да стане още по-трудно. Колкото по-близки са възрастите на децата, толкова по-лесно е да проектирате успешно стаята, защото може да бъде избрана неутрална по пол тема. Когато обаче възрастта на децата се различава значително, е необходимо повече време, за да сте сигурни, че стаята ще бъде подходяща и за двете деца. Тъй като всяко дете има различни вкусове, темперамент и предпочитания, най-удачно е да разделите оформлението на спалнята на три пространства. Две частни зони и една обща зона.

 

Когато две момичета или две момчета споделят декорирането на стаята, проектирането и организирането на спалнята е лесна задача. Всъщност е неизбежно техните интереси да бъдат сходни. Не е така обаче, когато става въпрос за обща спалня за момиче и момче. Задачата да се направи пространството функционално и за двата пола на децата може да се превърне в предизвикателен проект. Познавайки най-добре децата си, използвайте своя опит и трикове, за да решите тази нелесна задача.

Независимо от възрастта на детето, спалнята е частно убежище, в което децата могат да се оттеглят за комфорт и релакс. Ето защо, ако момче и момиче споделят пространство заедно, важно е да дадете на всяко дете свое уникално пространство. За момче едната страна на стаята може да бъде декорирана в спортна тематика, докато за момичето противоположната страна може да е тема на принцеса. При стая, разделена на две части за двата пола, създайте и едно общо пространство, което може да бъде споделяно както от момчето, така и от момичето.

Разделете помещението по равно

В една традиционна спалня, използвана само от един човек, мястото за съхранение често не е проблем. Въпреки това, когато споделяте стая, намирането на достатъчно място за съхранение добива съществено значение. Ако в стаята има гардероб, разделете пространството му наполовина, така че всяко дете да има достатъчно място за своите вещи. Стаите без гардероб или когато той не е достатъчно голям, изискват повече креативност, за да се намери необходимото място за съхранение.

Използването на контейнери за съхранение под леглото или вградени рафтове може да бъде отлична алтернатива за съхранение на вещите на детето. Не забравяйте, че тъй като стаята се споделя, е важно да разделите помещението за съхранение по равно, така че всяко от децата да се чувства пълноправно.

Съчетаване на стилове и интереси

Естетично е трудно да се съчетаят интересите и стиловете на дизайн както на момчета, така и на момичета. Следователно общата спалня не трябва да бъде перфектно синхронизирана и съвпадаща. Всеки елемент в стаята обаче трябва да съществува съвместно. Един от начините за постигане на баланс в естетиката е да изберете цветова тема за стаята. Изберете цвят, на който момчето и момичето ще се радват и се опитайте да съобразите всеки елемент в стаята с избрания цвят.

 

В заключение: Споделянето на обща стая от братя и сестри може и да не е идеалното положение. Въпреки това, момчетата и момичетата могат да съжителстват в едно и също пространство! Ако сте изправени точно пред тази ситуация, съставете си план как да направите една и съща спалня за момче и момиче възможно най-добрата.

Разграничавайки се от точните науки, в ежедневието не е лесно да се претегля точно и поравно. И все пак бъдете мъдри, обсъждайте и дискутирайте решенията и съмненията си, събирайте работещи идеи, за да сте сигурни, че крайният резултат ще бъде оптимален! И накрая, в тази ситуация, не забравяйте едно –  в крайна сметка момичетата са жени и изискват повече внимание 🙂