Фантастичен флорал: Редон в колекция на The Met

В чест на 181 години от рождението на френския символист Одилон Редон, които се навършват през април, 2021 г. The Met Museum New York лансира колекцията Redon Bouquet of Flowers, налична за продажби в магазините на големия културен форум, както и он-лайн.

 

 

От тъмния ноар до живия цвят

Редон е роден като Бертран Жан Редон на 20 април 1840 г. в богато семейство в Бордо, Франция. Той е непосредствен съвременник на Клод Моне и Огюст Роден, родени през ноември същата година. По -късно използва името „Одилон“ на майка си Одил.

В началото на творчеството си, Редон работи основно в направлението графика и литография, създавайки т.нар. „ноари“ (от фр. noir – черен цвят) – картини с въглен в черно и бяло. С фантастичните си визии от този период бива признат от поетите символисти, а сюрреалистите го смятат за един от предвестниците на тяхната насока в изобразителното изкуство.

 

Ботаническите градини на Бордо

През 90-те години на XIX век, рисуването с пастел и маслени бои е на мода. Именно в този период, повлиян от тенденциите, Редон за дълго забравя „черните“ рисунки, както сам ги нарича и започва да рисува с цвят. Впускайки се в новите техники, той открива в себе си неочаквана способност за изразяване и създава редица портрети, декоративни екрани, стенописи и флорални натюрморти. Влюбва се в пастела, който по свойствата си наподобява въглена, но придава живост, цвят и колорит.

Радва се на близко приятелство с Арманд Клаво – уредникът на ботаническите градини в родния му град Бордо. В творбите си с цветя, натюрморти с вази и растителност подхожда с осезаемо чувство на удивление от натурализма.

 

Натюрморт с колорит и много чар

Творецът използва прекрасното си плодотворно въображение, като комбинира много различни видове цъфтяща растителност и зеленина – това, което изглежда като люляк, мак, маргаритки, наред с много други цветя – в изобилна аранжировка, пълна с живот и пърхащи пеперуди.

 

 

 

Вдъхновение за уникални артикули

За почитателите на този колоритен и оживен натюрморт, днес за продажба са приспособени редица колекционерски и деко артикули, включително чинии, купи и чаши за чай, фоторамки, принтове, десени, както и един от бестселърите на колекцията, а именно тази превъзходна възглавница на цветя!

 

 

 

След дълга и наистина ползотворна кариера, Редон е награден с престижния орден на Почетния легион през 1903 г. и въпреки че той умира на 6 юли 1916 г., работата му продължава да влияе върху поколения художници и творци след него. За своето изкуство той пише: „Моите рисунки вдъхновяват и не подлежат на дефиниране. Те ни поставят, както и музиката, в двусмислената област на неопределеното.