Чамурковата къща

Номер #3: Село Малки Чифлик е скрито кътче, малко известно с чистия въздух и постоянния бриз над Търновските височини, тишината и спокойствието, благоприятстващи качествен сън и добра отмора.

♥ 17 021 харесвания

🏡 Пълна реставрация на 120-годишна къща, построена през 1904г.

Вижте най-обсъжданите постове през Януари 2023 в групата „Как да направя ремонт у дома?“ – едно от най-големите местни формирования в социалната мрежа за споделяне на идеи, опит и препоръки за обзавеждане на дома и градината.

784 коментара   286 споделяния

От автора: Бавно и трудоемко, но успяхме да съхраним и запазим всичко дървено в оригинален вид: врати, греди, стени, тавани с дърворезби, носещата дървена конструкция.“
Механата фактически е била зимен подслон за домашните животни – изкопана още надолу, където подът е бил пясък, т.е. не е имало под, за да се отвори по-голямо пространство.

Традиционна атмосфера

От автора: „Позволихме си кухнята от бабино време да надградим във височина, дори закачихме стари снимки на предишните собственици в знак на признателност, че са построили това бижу.“
Много уют и топлина в механата създават камината и оформените около нея миндери, маси и столове.

Наследство от епохата

От автора: „Интериорът се съхрани в духа на старото – със старинни мебели и декорация с множество стари предмети. Вложихме много сърце и старание, за да можем днес да направим едно пътуване назад във времето…
Стените са боядисани с акрилни  бои.
Дървеният под и таванът са покрити с двойно-компонентен лак и боя за дърво.
Работата по стара къща изисква опит и познания – за да изпъкнат камъните се фугират с бял цимент и пясък, смесени наравно 1:1 (еднакво съотношение).

Крило 1: Апартамент в местен стил

В една от стаите има маса за хранене за 6 човека, а навън преносимо барбекю с голяма маса и посуда за 10 човека под сянката на асмата.

Крило 2: Студио, решено в стил Vintage

 

Голямата къща

Основната сграда е разположена е на 2 етажа и разполага с удобства за самостоятелно готвене и интериор в автентичен местен стил.

Общият капацитет на Голямата къща е за 16 гости. На 1-вия етаж е Сивата стая; на 2-рия следват: Жълтата, Розовата, Синята, Лилавата, преходна Оранжева и Тайната стаи.

Мебелите са старинни и реставрирани от самия собственик.

 

В очакване на пролетта…

Цветя, алпинеуми, мини езерце с водни лилии!

Спокойна наслада сред слънчевите лъчи и свежия въздух, весели игри с децата, вкусни гозби в пещта и външното барбекю под звуците на румоляща вода в прохладните летни нощи.

На 2 км оттук се намират язовир за риболов и панорамна гледка към Крепостта Царевец и парк Мини България.

Само на 3 км се намира и парк Света Гора, подходящ за цялото семейство. Архитектурният резерват с. Арбанаси отстои само на 5 км.