Насоки: Основни материали за кухненски гръб

Кухненските гърбове се превърнаха в популярен избор за интериорен дизайн в модулните кухни днес. Ако са проектирани добре, те могат да се превърнат в основна фокусна точка на пространството. Въпреки че те допринасят много към цялостния стил на кухнята, тяхната функция, също така е, да поддържат стената между плота и стенните модули без петна.

Предлагат се продукти в различни материали и модели – от прости минималистични до смели модернистични дизайни, с множество опции, от които можете да избирате. Но един от ключовите аспекти, който прави дизайна на кухненския гръб издръжлив и ефектен е, най-вече правилният избор на материал спрямо Вашия модулен кухненски интериор.

 

Всеки материал е различен по отношение на поддръжка, цена, текстура и декоративен ефект. Когато избирате своя кухненски гръб, помнете основната му функция – да предпазва стената между плота и стенните шкафове от разливи и пръски. Идеалният материал е устойчив на топлина, вода и петна и също така усилва стилния коефициент на дизайна на Вашата кухня. Препоръчително е да подберете такива материали, модели и цветове на шкафовете, подовата настилка, плота и гръбчето, които да създават един „сплотен“ външен вид.

Ето и нашето кратко ръководство за най-популярните съвременни материали за гърбове и кухня, което да ви помогне да направите оптимален избор!

 

Ламинати

Най-новият материал в дизайна на кухненския гръб е ламинираният лист. Изключително устойчив на вода, петна и влага, ламинатите са чудесен избор за Вашата кухня. Тези материали имат гладка повърхност, която ги прави лесни за почистване. Освен това, ламинатът е икономичен избор на материал в сравнение с плочките и облицовките.

Предлага се в широка гама от цветове, шарки, текстури и ценови клас, което го прави чудесен вариант за всеки стил, вкус и бюджет.

 

Гранит

Гранитът е естествен материал и може да сътвори магичен ефект, ако целта е да се постигне специфичен кухненски стил. Той притежава здравина и издръжливост и се предлага в различни цветове и текстури. Освен това, гранитът е силно устойчив на топлина и петна, което го прави перфектен избор за кухни с усилена експлоатация. Още нещо, което прави гранита толкова уникален за гръб е, неговата уникалност – няма две гранитни парчета, които изглеждат еднакво.

По отношение на техническите особености, гранитът е естествено порест и изисква запечатване от специалисти.

 

Кварц

Известен още като инженерен камък, този материал се състои от кварцови битове, съединени заедно с цветни пигменти и полимерна смола. Ако сте почитатели на симетрията за Вашия интериор, кварцовият гръб ще допринесе да внесете съответния естетически баланс и във Вашия кухненски интериор – той ще добави дефиниция и принадлежност към стените зад печката и мивката.

Кварцовите гръбчета са забележително издръжливи и устойчиви на топлина и издрасквания. Предлагат се в различна цветова гама, имат гладка и равномерна повърхност, не са порести и са устойчиви на топлина. За разлика от гранита, те не се нуждаят от запечатване. Характеристиките на този материал го правят лесен избор за всеки стил в интериора.

 

Мрамор

Мраморът внася усещане за лукс във всяко пространство, в което се използва. Освен това, той е лесен за почистване и се предлага в светли тонове, които са страхотни, ако имате шкафове с тъмен цвят. Този материал придава красив завършек към външния вид. Въпреки че мраморът е зашеметяващо допълнение към всеки кухненски интериор, той не е един от най-издръжливите избори.

Мраморът е мек и порест и е лесно податлив на пукнатини и стружки. Освен това изисква редовна поддръжка и регулярно запечатване.

 

Керамични плочки

Керамичните или порцеланови плочки са най-популярният избор на материал за кухненски гръб, главно поради своята устойчивост, достъпност и разнообразие от цветове и форми, в които се предлагат. Друго голямо предимство на използването на керамични плочки е, че те са лесни за почистване – качество, което всеки собственик на жилище ще оцени.

Малко вероятно е те да се обезцветят, тъй като не абсорбират никаква храна или течности – било то масла, вина, подправки и др. Керамичните плочки са силно устойчиви на топлина и влага, което ги прави издръжлива и дълготрайна инвестиция за дизайна на Вашата кухня. Така че, ако имате активно домакинство с много членове, които живеят заедно, това, без сянка на съмнение, е Вашият избор на материал за кухненски гръб.

 

Стъклени плочки

Стъклените плочки са тънки слоеве стъкло с кристална глазура, изпечена върху гърба на всяка плочка. Неговият лъскав външен вид и различни цветове го правят най-впечатляващият, елегантно изглеждащ материал за гръб, който можете да изберете! Стъклените плочки отразяват осветлението във Вашата кухня, като по този начин правят пространството за готвене да изглежда светло и просторно.

Ако Вашата кухня е малка, тези плочки ще бъдат чудесен начин да направите кухнята си да изглежда по-голяма. Петната и маслените пръски се отмиват изключително лесно от тези плочки – всичко, от което се нуждаете, е влажна кърпа или препарат за почистване на плочки.

 

 

Сами виждате, че възможностите за избор са наистина много.

Надяваме се това ръководство за най-популярните и издръжливи материали за кухненски облицовки, налични на пазара днес, да направи интериорния дизайн по-забавен и вълнуващ!