Озаряваща зеленина в разнообразние от видове

Превръщайки скучното пространство в живителна среда, стайните палмови растения са красиво и свежо допълнение за всеки дом. Обикновено те са достатъчно големи, за да привличат вниманието, а характерните им листа очароват зрителя с озаряващата си зеленина. Стайните палмови растения се предлагат в много форми, размери и видове, така че съществуват разнообразни варианти, които да вземете под внимание, преди да решите кое растение най-добре отговаря на пространството и декора във Вашия дом.

 

1. Китайска палма (Livistona chinensis)

 

Китайските ветрилни палми се справят добре при ярка светлина, но по-младите растения толерират и сенчести места. Поливайте, когато горната част на почвата изглежда суха. Изберете голяма саксия, която ще побере дългия корен, който произвежда китайската ветрилата палма. Подхранвайте тази палма веднъж годишно – през пролетта с тор с бавно освобождаване.

Листата с форма на ветрило на Livistona chinensis я отличават от останалите палми. Макар и бавно растяща палма, в зрялата си фаза растението може да достигне до 5 метра височина, така че потърсете подходяща ниско-растяща разновидност, ако планирате да я отглеждате за постоянно на закрито.

 

 

2. Бамбукова палма – Арека (Chamaedorea seifrizii)

 

Бамбуковите палми, които произхождат от Мексико и Централна Америка, получават името си заради своите дълги клончета, напомнящи за формата на бамбука. Те растат заедно в плътни клъстери и произвеждат зелени, перални листа.

Идеални са като стайни растения, защото се развиват бавно и понасят доста добре слаба светлина и ниска влажност. Могат да достигнат до 3-4 метра височина и до 1,5 метра широчина. Трябва да се има впредвид, че растат по-големи при наличието на повече светлина, така че отглеждането на тези растения в малко по-сенчести пространства, до голяма степен може да помогне за контрола върху растежа им.

 

 

3. Величествена палма (Ravenea rivularis)

 

Величествената палма (Ravenea rivularis) има две положителни качества, които я правят идеална като стайно растение: толерантността към сянка и бавният растеж. Трябва обаче да сте наясно с двата недостатъка на тази палма: тя се нуждае от постоянна влага и влажност и че с времето ще надрасне вътрешното пространство.

Оптималният вариант е да отглеждате този вид палма в сравнително влажните зони на дома, като кухнята и банята. По такъв начин бихте могли да адаптирате растежа и да очаквате с нетърпение да култивирате грациозната й стойка от тъмнозелени листа, които ще добавят величавия й силует към интериора на дома Ви.

 

 

4. Каскадна палма (Chamaedorea cataractarum)

 

 

Наричана още „котешката палма“ и „мексиканска шапка“, тази палма произхожда от Южно Мексико и Централна Америка. Отличава се с широчината, която зрялото растение формира.

Расте като каскадна стена от буйни, зелени, пернати листа. Достига до 2 метра височина на закрито. Изобилната им зеленина може да заема доста пространство и по широчина. Тези растения естествено растат близо до потоци и пресечени месности, така че ще се нуждаят от много поливане. Процъфтяват най-добре в сенчеста и влажна среда.

 

 

 

5. Салонна палма (Chamaedorea elegans)

 

Салонната палма е сред най-популярните палми, както и един от най-лесните видове за отглеждане на закрито – това обяснява и наименованието й. Малко палми са по-подходящи за отглеждане на закрито от салонната палма (Chamaedorea elegans). Типичното обитание на този вид се намира в Белиз, Мексиканския залив, Веракруз и Гватемала. Отглеждани на закрито, тези малки палми достигат до 2 метра, давайки малки съцветия.

Салонната палма расте при средна вътрешна светлина и дори при изкуствено осветление и не изисква подрязване, освен по изключение. Тя процъфтява при влажност над средната. Може да привлече паякови акари, ако условията са много сухи.

 

 

6. Конска опашка (Beaucarnea recurvata)

 

Дори и в най-малките вътрешни пространства има място за тази симпатична палма с характерно късо си здраво стебло и грациозно извити опашати листа като лентички.

Това растение не е истинска палма, а по-скоро разновидност на секулентите. Подутата основа на стеблото не е само декоративна – тя функционира като резервоар за вода на палмата, което я прави изключително устойчива на суша.

Най-добре е да планирате светло място за оптималния комфорт и здраве на това растение. Така растежа на този вид може да запази до настолен.

 

 

7. Сагова палма (Cycas revoluta)

 

Саговите палми, родени в Южна Япония, всъщност не са истински палми, но се наричат така поради подобния им на палма вид. Те имат твърди, тъмнозелени, лъскави листа, които растат от късия и рошав ствол.

Стволът при младите растения е много нисък и дори се разполага подпочвeно, а самото растение достига 6 метра. Това може да изглежда като лош избор на палма за стайно растение, но все пак, също както всички палми, то се развива бавно и може да отнеме до 100 години, за да достигне тази височина.

Саговата палма е токсична при поглъщане, така че това растение може да не е добре-дошло, ако имате домашни любимци.

 

8. Юка палма (Yucca elephantipes)

 

Палмата юка, наричана още „тръстикова“ и „пръчковидна“, произхожда от Мексико и Централна Америка.

Това растение не трябва да се бърка с Yucca aloifolia, известно още като „испанския щик“, поради острите си като бръснач листа. Yucca elephantipes няма остри израстъци и въпреки че има остри върхове, те не са остри или опасни и тя няма да Ви ободе до кръв като своя бодлив братовчед. Тези растения обичат пълно слънце или полусянка и са много толерантни към суша.

Интересен е факта, че цъфтежът на Yucca elephantipes е годен за консумация, а листата също са чудесен източник на витамин С.

 

 

***