Китайски порцелан за износ – разходка през вековете

До 10.01.2021 г. Fondazione Prada – Милано е изложител на холандската компания Tom Postma Design в уникална инсталация, посветена на китайския порцелан.

 

Посетителите преминават през изложбените площи, проследявайки историята и наследството през вековете на китайския порцелан, предназначен за износ в Европа и Близкия изток.

 

Инсталацията напредва в хронологичен ред, презентирайки порцеланови образци, датиращи от пристигането на търгуващи португалци в Южен Китай в началото на XVI век, и продължава това епично веществено пътуване до XIX век.

 

Във въвеждащото, първо, помещение са изложени едни от първите порцеланови изделия, които са били изработени по поръчка на португалски и испански поръчители през XVI и XVII век. От приблизително 150 парчета посуда, останали в света с такава датировка 53 са показани тук – поставени на дълбок черен фон и осветени от прожектори, за да позволят на тяхната рядкост да говори сама за себе си.

 

Второто помещение е под формата на 12-метров коридор, ограден с витрини и от двете страни, които съдържат по-късен дизайн на посуда за маса, израбитени в типични форми на различни животни, зеленчуци и плодове, за да задоволят вкусовете на Запада през съответния период.

 

След преминаването през първите две помещения, кулминационният връх на екзибицията е последната, позлатена със злато стая. Тук 1400 от приблизително 1700 порцеланови уникати в изложбата са монтирани върху стените и окачени на тавана.

 

Това предлага модерно преосмисляне на порцелановите стаи, открити в европейските дворци и аристократични къщи от онова време, като двореца Шарлотенбург в Берлин и двореца Сантос в Лисабон.

 

Тогава китайските чинии и друга посуда са били използвани като декорaция, а не като функционални предмети. Те са били подреждани в пищни дисплеи, покриващи повечето видими повърхности върху стените, а понякога дори спускащи се от тавана, наподобявайки богати триизмерни тапети.